Cronut, η νέα μόδα

cronutsΝα πώς θα εντυπωσιάσετε στο επόμενο παιδικό πάρτυ ή πώς θα εμπλουτίσετε με υγιεινό τρόπο το κολατσιό του μικρού σας στο σχολείο. Μετά τα muffins, τα cake pops και τα woopies, η μόδα επιτάσσει τα …cronut. Πρόκειται για τα ντόνατς με ζύμη για κρουασάν, που κατέκτησαν τη Νέα Υόρκη και πλέον κάνουν πάταγο. Δείτε τη συνταγή:

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 120 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. αλεύρι για ψωμί
  • 12 γρ. ξηρή μαγιά
  • 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 γρ. βούτυρο ανάλατο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

Για την κρέμα

  • 300 ml γάλα πλήρες
  • 1 κλωναράκι βανίλια
  • 4 κρόκους αυγών
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για το γλάσο

  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το γάλα, το νερό και τη μαγιά και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα της ζύμης. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Το βούτυρο δεν πρέπει να λιώσει ούτε να «ενωθεί» με τα υπόλοιπα υλικά.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ του μίξερ στο μπολ με το γάλα και το νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, χωρίς να λιώσει το βούτυρο. Μόλις ενωθούν τα υλικά βγάζουμε τη ζύμη, την τοποθετούμε σε καθαρή επιφάνεια και ζυμώνουμε απαλά για να σχηματίσουμε μια μπάλα. Τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Βγάζουμε τη ζύμη απ’ το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 20 εκ. Χ 40 εκ., διπλώνουμε στα τρία σαν επιστολόχαρτο και ξανανοίγουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρεις φορές. Ξανατυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη ημέρα.

Την επομένη ανοίγουμε και πάλι τη ζύμη σε φύλλο διαστάσεων 20 εκ. Χ 40 εκ. και με τη βοήθεια ενός κουπ-πατ σχηματίζουμε ροδέλες σε σχήμα ντόνατ.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε σπορέλαιο και περιμένουμε έως ότου ζεσταθεί. Τηγανίζουμε τα κρόνατ δύο-δύο, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και εν συνεχεία τα γεμίζουμε με κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ. Με ένα άλλο κορνέ σχηματίζουμε ένα σταφάνι από γλάσο στην επιφάνεια κάθε κρόνατ.

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα μέτριου μεγέθους ζεσταίνουμε το γάλα (όχι να βράσει) και το αρωματίζουμε με τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα της βανίλιας. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Μόλις το γάλα ζεσταθεί το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.

Για το γλάσο

Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας το χυμό λενονιού με άχνη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο πολτό. Σ άλλο μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη για το πασπάλισμα.

 

* Το άρθρο είναι από το:

mamasparty2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s